PRIMA PAGINA, RELATII

Cele 3 etape de evolutie ale unei relatii

 

Te-ai gandit vreodata cum evolueza o relatie? Majoritatea cautam una si atunci cand apare persoana pe care o consideram potrivita cream oportunitatea si mergem mai departe.

Apoi suntem in bataia vantului sperand ca de data asta sa ne iasa asa cum am vrea si sa fie mai bine decat data trecuta.

Din cartile si cercetarile in domeniul relatiilor reiese ca sunt 3 pasi prin care trece o relatie de cuplu. Acesti pasi sunt impartiti pe o durata de aproximativ 6 luni, insa trebuie sa lasam o toleranta deoarece vorbim de oameni care sunt diferiti iar rezultatele fiecaruia pot fluctua in functie de context si multe alte cauze.

Aceste etape constituie mai mult un ghid orientativ decat un set de reguli bine definite si ne ajuta sa trecem de la o etapa la alta atunci cand intram intr-o relatie.

Asa cum spuneam si in articolul depre cum sa atragi un partener in 4 pasi simpli, ordinea etapelor cat si importanta lor nu este intamplatoare si mai jos voi explica cum si de ce.

Etapa 1 – Atractia

Trebuie sa incep prin a spune ca nu exista dragoste la prima vedere ci atractie sexula la prima vedere. Atunci cand intalnim o persoana care ne-ar interesa pentru o relatie ceea ce se declanseaza este atractia. Aceasta are diferite forme si explicatii: fluturi in stomac, gasim persoana interesanta, curiozitate si tot felul de emotii care ne sunt declansate si intreptate fata de persoana respectiva.

Acesta etapa este legata de o parte a creierului nostru numita creierul reptilian, ce este responsabil cu functiile primare ale corpului cum ar fi supravietuirea si reproducerea. Se afla in mijlocul creierului sub forma unei amigdale fiind cel mai mic si se deosebeste de celelalte doua prin viteza de reactie. Ne da acel impuls sa ne apropiem sau sa fugim cand intalnim pe cineva.

Durata acestei etape incepe de la prima intalnire, oriunde s-ar intampla ea, si continua aproape o luna, timp in care dorinta fata de viitoarea sau viitorul partener creste fiind bombardati de diferiti hormoni ce cresc dorinta si atractia.

Etapa 2 – Iubirea

Acesta etapa este una mai linistita fata de cea a atractiei si se deosebeste prin faptul ca apar sentimente fata de cealalta persoana. Acestea dau o alta dimensiune relatiei si ne umple de fericire creand in noi acea nevoie de celalalt.

Iubirea se adauga atractiei in a doua luna si continua impreuna pe parcursul lunilor a 2-a si a 3-a.

In tot acest timp traim acele momente de euforie in care simtim ca plutim si ca viata este mai frumoasa ca niciodata.

Responsabil pentru iubire este al doilea creier, creierul limbic care se ocupa de dorinte si emotii. Pentru ca este mai mare il acopera pe primul si joaca un rol important in perceptiile noastre ajutandu-ne in deciziile pe care le luam.

Etapa 3 – Implicarea

Aceasta ultima etapa este cea pe care o vor majoritatea, o relatie de lunga durata alaturi de persoana care ne atrage si pe care o iubim. Cu totii dorim sa oferim ce avem mai bun intr-o relatie, sa intemeiem o familie si sa traim fericiti bucurandu-ne de frumusetile vietii.

Pentru a ajunge la acesta dorinta de implicare pe termen lung relatia trebuie sa treaca prin celelalte doua etape. Atractia si iubirea nu dispar ci relatia se maturizeaza si acea euforie initiala se mai domoleste lasandu-ne sa vedem mai “clar” cum merg lucrurile si sa decidem in ce directie sa ne indreptam.

In aceasta etapa vedem ca e vorba despre decizii, adica un proces logic in comparatie cu primele. Partea logica este lasata in responsabilitatea neocortex-ului, adica noul creier.  Acesta este cel pe care il vedem cel mai des in imagini, plin de circumvolutiuni, pentru ca le imbraca pe celelalte doua.

Este cel mai nou aparut in procesul nostru de evolutie si este principala diferenta dintre noi oamenii ca specie si celelalte mamifere.

Decizia de implicare pe termen lung alaturi de un partener/a apare dupa primele 3 luni de relatie si dureaza pana in luna a 6-a. In tot acest timp relatia se maturizeaza si cei doi ajung sa se cunoasca la un nivel care sa le permita sa doreasca mai mult de la relatia respectiva.

Pentru a te ajuta sa intelegi cum functioneaza cele trei creiere iti dau un exemplu: in cazul unui incendiu primul impuls este sa fugim ca sa ne protejam, apoi incepem sa simtim daca suntem in pericol sau nu si in cele din urma ne amintim sa sunam la pompieri sau sa punem mana pe instinctor. Toate cele trei se intampla intr-o fractiune de secunda pentru ca sunt strans legate intre ele si constituie psihologia noastra.

Este important sa intelegem cum functionam pentru ca vad multi oameni care iti doresc o relatie de lunga durata fara sa treaca prin primele doua etape. Isi doresc acest lucru logic implicand doar ultimul creier si excluzand programarea genetica si emotiile.

Asta se traduce prin perioade lungi de singuratate in care se acumuleaza frustrari si in momentul in care apare acea persoana cu potential pentru relatie lucrurile se grabesc in asa fel incat cealalta persoana sa se simta sufocata si sa nu isi mai doreste sa continue!

Daca ar fi sa fac un rezumat, vedem ca o relatie incepe cu chimie si continua cu emotii pentru a se maturiza cu logica.

Asa ca daca iti doresti o relatie acorda-i timp si ai rabdare pentru a parcurge toate etapele si a o transforma in cea mai frumoasa din toate pe care le-ai avut pana acum.

Spune-mi parerea ta intr-un comentariu si intreaba-ma daca ai vreo nelamurire, imi doresc ca tot mai multi oameni sa invete sa isi faca o relatie minunata asa cum isi doresc.

Cu drag,

Sorin

Previous ArticleNext Article

4 Comments

  1. Buna Sorin eu si prietenul meu suntem de 3 luni impreuna si vrem sa trecem la etapa urmatoare…crezi ca ar fi bine?

    1. Buna Madalina,

      In primul rand intreba-te pe tine ce vrei sa faci, fii sincera!
      Apoi spune-i si lui in una din multele voastre discutii, nu trebuie sa faci una special pentru asta ci mai degraba sa vina natural si normal la fel ca si celelalte.
      Vezi ce vrea si el, daca nu intelegi cere explicatii. E posibil ca el sa nu stie si poate nici tu, atunci uniti-va fortele si va fi mai usor sa gasiti o viziune comuna!
      Imi imaginez o discutie in care amandoi povestiti plini de entuziasm ce ati vrea sa se intample mai departe!

  2. Bună Sorin, ce trebuie sa faci pentru ca relația sa ajungă si in a doua etapa si sa nu se termine la prima etapa?
    Multumesc!
    Raluca

    1. Buna Raluca,

      Ca sa treci de la atractie la iubire, in primul rand trebuie sa fii disponibila emotional.
      In multe cazuri oamenii sar dintr-o relatie in alta fara sa invete nimic si mai mult, fara sa puna capat relatiei vechi.
      De multe ori vrem o relatie noua fara sa renuntam la cea veche!

      Disponibilitatea emotionala nu este necesara in prima etapa!

      Mai este si cazul in care cu toate ca nu ai nici o relatie, esti foarte „suparat/a pe viata”. Asta te face sa arati ca o persoana care nu merita sa fie iubita.
      Daca tu te iubesti pe tine si ai un suflet frumos si curat (deschis catre o relatie), lucrurile isi vor urma fagasul normal si se va trece de la o etapa la cealalta fara prea mult efort.

Spune-ti parerea...

 

Multumesc! Esti o persoana sociabila! smiley-face-png-yikkpX6iE

Imparte cu prietenii